Tuesday, October 28, 2014

Arvustus: Dr. Pekka Himanen (2004) "Challenges of the Global Information Society"


Pildi allikas: UNESCO

Infoühiskonna areng on jõudnud faasi, kus edasijätkamiseks tuleb ette võtta põhjalikud muudatused. Soome Parlamendi palvel koostas 2004. aastal Helsingi Infotehnoloogia Instituudi doktor Pekka Himanen infoühiskonna arenguga kaasnevate probleeme analüüsiva aruande "Challenges of the Global Information Society". Aruande eesmärk oli vaadelda infoühiskonnaga kaasnevaid globaalse mõõduga väljakutseid ning soovitada alternatiive nendega toime tulemiseks. Kokkuvõtlikult öeldes luua mudel infoühiskonnast ning heaoluriigist. Kuna aruanne oli koostatud 10-aasta perspektiivis, on täna võimalik hinnata, kas ja millisel määral väljatoodud väljakutsed realiseerusid.

Himanen defineerib infoühiskonda kui vastastikkusel koosmõjul põhinevat loomeühiskonda. Kusjuures infoühiskonna puhul ei ole kõige olulisemal kohal uus tehnoloogia vaid ühiskonna tegutsemisviis. Infoühiskonna majanduse alustalaks on innovatsioonist tulenev tootlikuse kasv.

Globaalsete väljakutsete kaardistamiseks toob Himanen välja kümme trendi:
  1. Riikidevahelise maksupoliitika konkurentsi suurenemine, eesmärgiga meelitada endale kõrgkvalifitseeritud tööjõudu ning investeeringuid;
  2. Tööjõu uus globaalne jaotumine - tootmine liigub aina enam arengumaadesse, kus on võimalik saada odavamat tööjõudu (huvitaval kombel ei olnudki prognoositud tootva tööstuse automatiseerumist);
  3. Vananev ühiskond (puudutab arenenud riike);
  4. Suurenevad kulud hoolekandele, mis on põhjustatud vananevast ühiskonnast ning konkurentsivõimelisest maksupoliitikast;
  5. Infoühiskonna arengu teine etapp - kui esimene etapp (ca 1960ndad kuni 21. sajandi alguseni) keskendus tehnoloogia arengule, siis teises etapis on kesksel kohal sotsiaalsed aspektid;
  6. Kultuuritööstuse võidukäik;
  7. Bio- ja meditsiinitööstuse tõusmine IKT kõrval teiseks oluliseks tööstusharuks;
  8. Urbaniseerumine jätkub;
  9. Süvenev palgalõhe vaese ja rikkama ühiskonnakihi vahel ei saa jätkuda;
  10. Kiire areng ning sotsiaalne lõhestatus suurendab ebastabiilsust.

Trendide nimekiri ei ole täielik, kuid kindlasti kirjeldavad need kümme punkti (teatud mööndustega) viimase kümne aasta arengut. Kuigi tänu linnade maksupoliitikale viiakse suuremad tootmistehased linnadest välja, jätkub linnastumine suure tempoga.

Autor jaotab arengumudelid globaalselt kolme regiooni: Euroopa, Ameerika ning Aasia:
  • Sillicon Valley mudel- Ameerika neoliberaalsel lähenemisel "leaving the weak behind" põhinev mudel, mis suurendab lõhestumist erineval majanduslikul järjel olevate ühiskonnakihtide vahel;
  • Singapuri mudel - Aasia mudel, mille eesmärk on meelitada regiooni multikultuurseid (minu hinnangul oleks õigem öelda kõiki) ettevõtteid tänu soodsa maksupoliitika rakendamisele. Riik püüab kontrollida kodanike vabadust ning ligipääsu informatsioonile. Selline lähenemine pidurdab regiooni arengut;  
  • Soome mudel - parim vorm Euroopa infoühiskonna ja heaoluriigi kombinatsioonist, kus inimesed keelduvad lahti laskmast heaoluriigi hüvedest, kuigi nende riigid "tänu" vananevale ühiskonnale enam samal tasemel hüvesid pakkuda ei suuda. Selline tegutsemine viib lõpuks majanduse arengu pidurdumiseni.

Himanen näeb positiivset arengustsenaariumi võimalust vaid Soome mudelil, juhul kui reformitakse oluliselt heaoluriigi sotsiaalsete garantiide tagamist. Tuleb olla proaktiivne ning tagajärgedega tegelemise asemel keskenduda nende ennetamisele. Paljud Euroopa riigid on sellist lähenemist üritanud rakendada. Eesti vaates võib seoseid tõmmata riigi poolt karmistatud laenutingumised, kaoatud õppelaenusoodustused jne - hüved, millega seni on ühiskond arvestanud.

Infoühiskonna arengu kontsepti kaardistamiseks võtab autor aluseks Maslow koostatud mehe füüsiliste vajaduste püramiidi.

Sotsiaalse arengu võtmed:
  1. Loominguline majandus - Euroopa arenenud riigid peavad panustama tootlikuse tõstmisele läbi innovatsiooni. Olulisemad sektorid: IKT, kultuur ning hoolekanne. Senise puudusena toob autor välja Euroopa nõrga ärimudeli ja brändi ülesehitamise protsessi.
    • maksusüsteem peab toetama tootlikust, kuid liiga madalad maksumäärad ei taga vajalikke sotsiaalseid garantiisid;
    • töökeskkond peab soodustama innovatsiooni (see eristabki meid tööstuspõhisest ühiskonnast).
  2. Loominguline heaoluühiskond - vananeva elanikkonnaga riigid ei suuda tagada samal tasemel sotsiaalse paketi pakkumist, mistõttu tuleb seda oluliselt reformida. 
    • isikutele tuleb pakkuda võrdseid võimalusi, olenemata nende positsioonist;
    • suurenenud koostöö era- ning kolmanda sektoriga, riik ei pea kõiki teenuseid ise pakkuma, ainult rahastama;
    • kvaliteetne haridussüsteem võrdsete võimalustega on arengu aluseks. Erinevalt Eesti praktikast peab autor haridussüsteemi panustamist ja rahastamist väga oluliseks riigi konkurentsivõime tõstmiseks.
  3. Inimkeskne ja jätkusuutlik areng - inimesed on innovaatilisemad, kui nende heaolu töökohal on tagatud. Täna pööravad ettevõtted aina rohkem tähelepanu oma töötajate heaolule, kuid viimase statistika kohaselt on tööpäevad veninud pikemaks ning stressitase on tõusnud. Näiteks American Institute of Stress andmetel koguni 80% töötajatest kannatavad stressi all;
  4. Globaalne kultuur - ühiskonnad peavad suhtuma tolerantsemalt immigratsiooni, võõrtööjõu kasutamine on tulevikus paratamatu. Selle arusaamani on jõudnud paljud riigid, ning ka Eesti on viimasel ajal hakanud enam soodustama kõrgkvalifitseeritud tööjõu- ja õpperännet. Samuti tuleb soodustada arengumaade kaasamist globaalse majanduse arengusse (ennetav meede).

Aruande autori hinnangul kõige kriitilisemaks infoühiskonna arengu aspektiks on ühiskonna enda alustalad. Tehnoloogia aitab arengule kaasa vaid juhul, kui vastavad muudatused leiavad aset ka ühiskonnas endas.

Kindlasti ei saa väita, et tänaseks on Himaneni soovitused 100% kasutusele võetud. Soovitused langevad kokku paljude tulevikku orienteeritud riikide ja ettevõttete strateegiatega.

Allikad:
  1. Dr. Pekka Himanen (2004) "Challenges of the Global Information Society";
  2. American Institute of Stress.

Tuesday, October 21, 2014

Sõnumiedastusprogrammide mõju lühisõnumite osakaalule

Tootlikuse üheks alustalaks on hästi toimiv kommunikatsioon: suhtlus klientidega, koostööpartneritega jt võtmeisikutega. Kiire elutempo tasutal ei ole edastatava informatsiooni hulk vähenenud, pigem vastupidi - kasvanud. Pidevas informatsioonitulvas oma sõnumi märgatavaks tegemine nõuab aina loomingulisemat lähenemist. Efektiivse kommunikatsiooni taga peitub võime oma sõnumit lühidalt, selgelt ja ühemõtteliselt edastada. Tehnoloogiliselt on erinevaid viise oma sõnumi edastamiseks, kuid üha enam eelistatakse sõnumiedastusprogramme (nn Over-the-top content (OTT)).

Uuringufirma Informa teavitas juba 2013. aastal, et suhtlusprogrammide kaudu edastatavate sõnumite maht ületas lühisõnumite oma. 2012. aastal edastati päevas 19.1 biljonit OTT sõnumit ning 17.6 biljonit SMS-i. Sellise mahu saavutamiseks kulus sõnumiedastusprogrammidel vaid 5 aastat - esimesed programmid jõudsid laiema publiku telefonidesse 2007. aastal, esimesed SMS-id saadeti juba üle 21 aasta tagasi.

SMS-dest võõrandumine avaldab mõju mobiilioperaatoritele. Uuringufirma Ovum raporti kohaselt läks sõnumiedastusprogrammide levik mobiilioperaatoritele 2013. aastal maksma $32.6 biljonit ning 2020ks prognoositakse kahjuks juba üle $86 biljoni. Statistika kohaselt edastab üks OTT rakenduse kasutaja keskmiselt üle 30 sõnumi päevas, samal ajal kui SMS-teenuse kasutada vaid 5. Iseenesest on ju loogiline, et "tasuta" teenust kasutatakse rohkem, kuid ei saa selle põhjal väita, et iga saadetud OTT sõnum tuleks SMS-i arvelt. Samas ei nähtu uuringust, et sideoperaatorid oleksid saanud enam tulu suurenenud internetitarbimise arvelt.

Sõnumivahetusprogrammide pea piiramatud võimalused (saata pilte, informatsiooni asukoha kohta jne) on taganud kindla edumaa. 2014. aastaks on Informa prognoosinud päevaseks mahuks 50 biljonit OTT sõnumit ja 21 biljonit SMS-i. Kindlasti ei saa täna veel väita, et SMS-id oleksid lähiajal välja suremas. Sõnumivahetusprogrammid on kasutatavad vaid nutitelefonides ning enamus arengumaadest kasutavad veel aktiivselt SMS-teenust. Kuid siiski tuleb tõdeda, et ilmselt on see kaugemas tulevikus paratamatu.

Kasutatud allikad:

Tuesday, October 14, 2014

Mõned lood tehnoloogilisest läbikukkumisest

2014. aasta jaanuaris toimunud tehnoloogiamessil CES peatus Sony tegevjuht Kazuo Hirai ettevõtte ebaõnnestumistel: "You probably don't remember these products. But that's OK, because the rest of the world doesn't either."

Näiteks 2001. aastal turule toodud "võrgupõhine meelelahutuskeskus" eVilla korjati müügilt juba kolme kuu möödudes (!). Väidetavalt said kõik ostjad oma raha tagasi. eVilla ebaedu taga võib olla halb ajastus - tolle aja klient otsis pigem odavamaid windows'i-arvuteid. Lisaks teavitas Palm, et lõpetab eVilla operatsiooni süsteemi BeIA arendamise.
Sony esindaja John Dolak selgitused 2001. aastal jäid napisõnaliseks: "The product did not meet our expectations. It did not operate as planned.".

Märkimisväärseim on kindlasti 1970ndatel Sony poolt turule toodud Betamax'i kaotus VHS-ile. Betamax oli esimene, mis võimaldas tavatarbijal saateid lindistada ning vaadata neid sobival ajal. Tegu oli revolutsioonilise lahendusega, mis kiiresti viis intellektuaalomandi vaidluseni (nn Betamax case). Kuigi kohtusaalist väljus Sony võitjana,  kaotas Betamax peagi turule saabuvale JVC VHS-ile. Miks?
  • Betamax'i videokvaliteet oli parem, kuid see võimaldas ühele kassetile lindistada vaid 1 h jagu materjali, samal ajal kui VHS-ile mahtus 2 h (terve film!);
  • sama ajal kui Betamax keskendus individuaaltarbijale arendas JVC rendivõrgustikku;
  • ning lisaks oli VHS lõpptarbijale soodsam.
Tehnoloogilised läbikukkumised ei ole võõad ka sellisele gigandile nagu Google. 2010. aasta mais laiale publikule avatud Google Wave suri juba sama aasta augustis (kuigi Wave kuulutati välja juba mais 2009). Kui mäletate, siis Google Wave oli kui avatud ruum, kus inimesed said suhelda, vahetada pilte, videosid ja kõike, mida hing ihaldas (vähemalt teoorias). Tegelikkuses oli see liialt keerukas keskkond, milles oli rohkelt lisavidinaid, mida Google arvas inimesed vajavat, ning milles orienteeruma õppimine nõudis kasutajalt aega. Ehk edasijõudnumad sotsiaalvõrgustike kasutajad võisid seal enda jaoks midagi leida, siis suuremale publikule see peale ei läinud.

 Allikad: