Tuesday, October 21, 2014

Sõnumiedastusprogrammide mõju lühisõnumite osakaalule

Tootlikuse üheks alustalaks on hästi toimiv kommunikatsioon: suhtlus klientidega, koostööpartneritega jt võtmeisikutega. Kiire elutempo tasutal ei ole edastatava informatsiooni hulk vähenenud, pigem vastupidi - kasvanud. Pidevas informatsioonitulvas oma sõnumi märgatavaks tegemine nõuab aina loomingulisemat lähenemist. Efektiivse kommunikatsiooni taga peitub võime oma sõnumit lühidalt, selgelt ja ühemõtteliselt edastada. Tehnoloogiliselt on erinevaid viise oma sõnumi edastamiseks, kuid üha enam eelistatakse sõnumiedastusprogramme (nn Over-the-top content (OTT)).

Uuringufirma Informa teavitas juba 2013. aastal, et suhtlusprogrammide kaudu edastatavate sõnumite maht ületas lühisõnumite oma. 2012. aastal edastati päevas 19.1 biljonit OTT sõnumit ning 17.6 biljonit SMS-i. Sellise mahu saavutamiseks kulus sõnumiedastusprogrammidel vaid 5 aastat - esimesed programmid jõudsid laiema publiku telefonidesse 2007. aastal, esimesed SMS-id saadeti juba üle 21 aasta tagasi.

SMS-dest võõrandumine avaldab mõju mobiilioperaatoritele. Uuringufirma Ovum raporti kohaselt läks sõnumiedastusprogrammide levik mobiilioperaatoritele 2013. aastal maksma $32.6 biljonit ning 2020ks prognoositakse kahjuks juba üle $86 biljoni. Statistika kohaselt edastab üks OTT rakenduse kasutaja keskmiselt üle 30 sõnumi päevas, samal ajal kui SMS-teenuse kasutada vaid 5. Iseenesest on ju loogiline, et "tasuta" teenust kasutatakse rohkem, kuid ei saa selle põhjal väita, et iga saadetud OTT sõnum tuleks SMS-i arvelt. Samas ei nähtu uuringust, et sideoperaatorid oleksid saanud enam tulu suurenenud internetitarbimise arvelt.

Sõnumivahetusprogrammide pea piiramatud võimalused (saata pilte, informatsiooni asukoha kohta jne) on taganud kindla edumaa. 2014. aastaks on Informa prognoosinud päevaseks mahuks 50 biljonit OTT sõnumit ja 21 biljonit SMS-i. Kindlasti ei saa täna veel väita, et SMS-id oleksid lähiajal välja suremas. Sõnumivahetusprogrammid on kasutatavad vaid nutitelefonides ning enamus arengumaadest kasutavad veel aktiivselt SMS-teenust. Kuid siiski tuleb tõdeda, et ilmselt on see kaugemas tulevikus paratamatu.

Kasutatud allikad:

No comments:

Post a Comment