Tuesday, October 14, 2014

Mõned lood tehnoloogilisest läbikukkumisest

2014. aasta jaanuaris toimunud tehnoloogiamessil CES peatus Sony tegevjuht Kazuo Hirai ettevõtte ebaõnnestumistel: "You probably don't remember these products. But that's OK, because the rest of the world doesn't either."

Näiteks 2001. aastal turule toodud "võrgupõhine meelelahutuskeskus" eVilla korjati müügilt juba kolme kuu möödudes (!). Väidetavalt said kõik ostjad oma raha tagasi. eVilla ebaedu taga võib olla halb ajastus - tolle aja klient otsis pigem odavamaid windows'i-arvuteid. Lisaks teavitas Palm, et lõpetab eVilla operatsiooni süsteemi BeIA arendamise.
Sony esindaja John Dolak selgitused 2001. aastal jäid napisõnaliseks: "The product did not meet our expectations. It did not operate as planned.".

Märkimisväärseim on kindlasti 1970ndatel Sony poolt turule toodud Betamax'i kaotus VHS-ile. Betamax oli esimene, mis võimaldas tavatarbijal saateid lindistada ning vaadata neid sobival ajal. Tegu oli revolutsioonilise lahendusega, mis kiiresti viis intellektuaalomandi vaidluseni (nn Betamax case). Kuigi kohtusaalist väljus Sony võitjana,  kaotas Betamax peagi turule saabuvale JVC VHS-ile. Miks?
  • Betamax'i videokvaliteet oli parem, kuid see võimaldas ühele kassetile lindistada vaid 1 h jagu materjali, samal ajal kui VHS-ile mahtus 2 h (terve film!);
  • sama ajal kui Betamax keskendus individuaaltarbijale arendas JVC rendivõrgustikku;
  • ning lisaks oli VHS lõpptarbijale soodsam.
Tehnoloogilised läbikukkumised ei ole võõad ka sellisele gigandile nagu Google. 2010. aasta mais laiale publikule avatud Google Wave suri juba sama aasta augustis (kuigi Wave kuulutati välja juba mais 2009). Kui mäletate, siis Google Wave oli kui avatud ruum, kus inimesed said suhelda, vahetada pilte, videosid ja kõike, mida hing ihaldas (vähemalt teoorias). Tegelikkuses oli see liialt keerukas keskkond, milles oli rohkelt lisavidinaid, mida Google arvas inimesed vajavat, ning milles orienteeruma õppimine nõudis kasutajalt aega. Ehk edasijõudnumad sotsiaalvõrgustike kasutajad võisid seal enda jaoks midagi leida, siis suuremale publikule see peale ei läinud.

 Allikad:

No comments:

Post a Comment