Thursday, November 6, 2014

The Case for Copyright Reform - Christian Engström MEP & Rick Falkvinge

Christian Engström MEP & Rick Falkvinge raamat "The Case for Copyright Reform" kirjeldab Rootsi Piraadipartei ja europarlamendi Roheliste ja Euroopa Vabaliidu fraktsiooni seisukohta autoriõiguse küsimuses. Eesmärk on jätta autoriõiguse regulatsioon kehtima üksnes juhul kui loomingut levitatakse ärilistel eesmärkidel, eraviisiline tarbimine oleks tasuta.

Kas on võimalik balansseerida autoriõigusi ning isiku õigust eraelu puutumatusele?
Kuivõrd infotehnoloogilises maailmas inimestevahelist suhtlust ja materjalide jagamist saab taandada vaid nullide ja ühtede vahetamiseks, siis Piraadipartei arvates, et ole võimalik ilma isikutevahelist eravestlust pealt kuulamata jälgida, kas ja millistel tingimustel autoriõigustega kaitstud materjali edastatud on. Massiline pealtkuulamine riivaks oluliselt õigust eraelu puutumatusele. Tinglikult saame parareeli tõmmata kriminaaluurimisega, mille käigus peab politsei pealtkuulamiseks saama kõigepealt loa kohtult.

Muusika, video, raamatud jm teosed peaksid olema kaitstud ühetaoliselt: raamatuid tohib tsiteerida, refereerides oleme kohustatud lisama vastava viite jne - sama loogika peaks kehtima ka mujal. Sellisel juhul saaksime tagada autori moraalse õiguse realiseerumise.
We want to set all non-commercial copying and use free, and we want to shorten the commercial protection time. But we want to keep the commercial exclusivity in a way that allows most business models that are viable today to continue to work. (The Case for Copyright Reform, lk 5)
Kas iga looming peaks olema tasuta kõigile tutvumiseks kättesaadav, on minu hinnangul ikkagi autori otsustada. Praegusel hetkel jääb Piraadipartei esitatud ettepanekust mulje nagu autor oleks kohustatud oma loomingut eratarbimise eesmäril tasuta jagama. Autorile peab siiski säilima õigus otsustada, kas ja millistel tingimustel ta oma loomingut jagab. Kuid juhul kui on tehtud otsus loomingu avaldamiseks, siis peaks selle kasutamist reguleerima seadusandlus, mitte ei saaks siinkohal iga autor kehtestada regulatsiooni oma äranägemise järgi.

Autoriõigusest tulenev kaitse laieneb nt ka tarkvara lähtekoodile. Lähtekood on samasugune looming ja seeläbi ka intellektuaalne omand nagu romaani tekst või mõni musikaalne teos. Juhul kui looming peaks olema tasuta (kui kasutus on vaid eratarbimiseks), siis minu hinnangul tekib arendajatel kohustus oma lähtekoodi avaldada, juhul kui nad soovivad oma tootega turule tulla. Kas saaksime nõuda näiteks tasuliste operatsioonisüsteemide tasuta jagamist eratarbimise eesmärgil? Sellisel juhul jõuaksime kiiresti absurdse olukorrani.
Ning kuna ettepaneku kohaselt peaks DRM keelatud olema, siis võiks järeldada, et arendajal ei olegi õigust oma loomingut kopeerimise eest kaitsta.

Kokkuvõtteks: minu hinnangul on Copyright Reform liialt audio, video ja muu kultuurloomingu keskne, arvestamata sealjuures teisi valdkondi, millele autoriõiguste kaitse samuti laieneb. Küll nõustun ma väljatooduga, et autorikaitse tagamiseks tuleb leida viise, mis ei riiva õigust eraelu puutumatusele.

Igasugune kehtiva seadusandluse muutmine eriti veel Euroopa Liidu tasandil on väga aeganõudev protsess ning lähiajal me sellele loota siiski ei saa.

Allikas: mimiandeunice.com

Allikas: Christian Engström MEP & Rick Falkvinge (2012) "The Case for Copyright Reform".

No comments:

Post a Comment