Thursday, November 27, 2014

Mis loom on IT-prof?

IT professionaalsuse mõõdupuu on ajas läbi teinud mitmeid muutusi, kui varasemalt piisas nö baasteadmistest, siis tänapäeva kõrgetasemeline tehnoloogia seab aina suuremaid nõudeid. Kaheksakümnendate teises pooles laialt levinud tarkvara valmistooted ei nõudnud suurt pingutust, lähtuti juba olemasolevast lahendusest ning arendajate käed olid seotud. Kuid milline peab olema tänapäeva konkurentsivõimeline professionaal?
Allikas: www.youngcarers.net.au
Tuleb olla spets
Riistvara arengu kiiruse määramisel tuleb enamusel meist pähe Moore'i seadus. Ken Metcalfe hinnangul muutub sarnases tempos ka teave keerukus, samal ajal kui informatsiooni maht kasvab mõõtmatuks. Sellises infohulgas orineteerumine on suur väljakutse ning edu saavutamisel on võtmesõnaks spetsialiseerumine.

Diplom vs kogemus
Heal spetsialistil peavad olema mõlemad. Miks? Sest IT-s on kitsad valdkonnad omavahel tihedalt seotud, seega lisaks kitsa valdkonna tundmisele on oluline lai silmaring. Kooli õppeprogrammid on välja töötatud ja lihvitud aastaid, nad annavad heal (võib-olla isegi parimal?) viisil ülevaate valdkonnast, valdkonna põhitõdedest ja -oskustest ning seal toimuvatest trendudest. Teiselt poolt paber ilma töökogemuseta ei anna midagi: teadmistest üksi on vähe, tuleb osata neid õigesi ja efektiivselt rakendada.

Kitsamale valdkonnale keskendudes on tuleb hoida tasakaalus "heade vanade meetodite" kasutamist ning innovatsiooni. Kahjuks ei kehti IT-s reegel, et "kõik uus on hästi unustatud vana" - või kui ongi, siis kindlasti mitte selle tsivilisatsiooni ajal.
Uusi lahendusi ja meetodeid ei tasu ainult enda teada jätta. Koos teiste proffide panusega saab neid veel paremaks ja atraktiivsemaks muuta. Meeskonnatöö on hindamatu väärtusega.

Täna peab IT-ala professionaal olema pigem visionäär, sihtide seadja, maailma uueks looja. Edu saavutamiseks tuleb olla uudishimulik, julgeda katsetada ning omada avatud mõttemaailma. Võimatu on olla edukas igas valdkonnas korraga, seega tuleb fokuseerida oma energia ning seada prioriteedid. Loomulikult on igal spetsialiseerumisel piirid - kahtlen, et tööturul on olemas  konkurentsivõimelisi IT-proffe, kes tunneksid vaid üht operatsioonisüsteemi, üht keelt, üht metoodikat. Tegelikult tagab see edu, mitte ainult IT vaid ka teistest valdkondades.

Aga mis kõige peamine: tuleb nautida seda, mida teed.

Allikad:

No comments:

Post a Comment