Friday, December 19, 2014

Projects with hacker mindset

Igaühel on vast oma arusaam sellest, kes on häkker ning milline on tema tööpõld. Osad seostavad teda pigem pahalasega, teised näevad temas hoopis turvalisuse ja demokraatia eest võitlejat ning kolmandad seostavad teda pigem igasuguse režiimi vastu mässajaga, anarhistiga. Ilmselt igas väites on tükike tõde olemas. Üldiselt võib öelda, et häkker on keegi, kes rakendab tehnoloogiat oskuslikult väljaspool selle ettenähtud kasutusala. Kusjuures tehnoloogia ei pruugi siinkohal tähendada üldse mitte ainult infotehnoloogiat. Üldiselt kasutatakse häkkerlikku mõtteviisi mitmetes projektides.

Ruby, 21
Ruby sünni taga 1993. aastal oli Yukihiro Matsumoto (“Matz”) ning tema kolleeg. Matz otsis endale sobivat programmeerimiskeelt, kuid seda ta ei leidnud ning otsustas luua oma. Esimene versioon nägi ilmavalgust juba kaks aastat hiljem ning suure töö tulemusena levis Ruby väljapoole Jaapani piire 1998. Kuulsus saabus 2005. aastal tänu Ruby on Rail’sile. Tänaseks on Ruby jõudnud täiskasvanud ikka ning omab suurt toetajaskonda.

Uue programmeerimiskeele loomine on ehtne häkkerlikku mõtlemisviisi kasutamise näide: avalikkusele suunatud, nõuab tehnoloogilist taipu, heatahtlik jne.

Parimad kohtuvad Locked Shields’is
Oma ala tipud kohtuvad iga-aastastel kübersõjamängudel. Locked Shields on NATO organiseeritud kahepäevane õppus Tallinnas, mis mängib juhtivat rolli küberhariduse ja –teave jagamisel eesmärgiga toetada liikmesriikide digitaalset kaitsevõimet. Üllatavalt ei ole siin tegemist nö traditsioonilise õppusega, kuna kaasatud on väga suur hulk tsiviilisikuid. Õppus peegeldab väga hästi tõsiasja, et kübersõjas on rünnakud suunatud ka tsiviilsüsteemide vastu nagu pangad jne.

Meeskonnad jagunevad siniseks, punaseks, roheliseks, valgeks ja kollaseks ning igal osalejad on omad kindlad ülesanded.


2013. aasta Locked Shields õppuste raport on kättesaadav siit.

Kuigi sõjamängudel osalemine ei kuulu häkkeri nö tavaülesannete hulka, on igati tänuväärt, et oma ala tipud soovivad panustada julgeoleku tagamisse.

Vahelduseks natuke kurioosumit ka...
Väitele, et droonidest saab meie tulevik, ei vaidle ilmselt enam keegi vastu. Kuid mis juhtub siis kui ühendada see mõne söögiga? Nt esimene oskuslik "häkkerist kokk" lõi drooni, mille konstruktsioon koosneb peamisest šokolaadist (!). 

Keegi soovib ühineda lendava koogi meisterdamisel, anyone?

No comments:

Post a Comment